Проект С РАК ВЪВ ВРЕМЕ НА КРИЗА

„Двата лебеда“ – модел за ликвидиране бизнеса на хората с увреждания

| 0 comments

Златина Николова е пациентка с онкологично заболяване, открито през 2006г. От седемнадесет години тя е управител на популярното заведение „Двата лебеда“ в Морската градина в Бургас. Освен удовлетвореността на клиентите, за Златина е важно и осигуряването на работни места за осем човека, от които двама инвалиди.

Златина заяви желание да се включи в проекта „С рак във време на криза“, за да разкаже своята лична история – за борбата й с общинската администрация! „Успях да се справя с рака, но с общинската администрация не успявам!“ –това е признанието, което тя направи във филма „С рак във време на криза“. Вижте видео репортажа тук.

Въпреки тежкото си заболяване през годините Златина не е ползвала болнични, не е отсъствала от обекта, работила е, за да може заведението да дава прехрана на наетите хора. Нейната успешна борба с рака не остава незабелязана от новия Общински съвет-взето е решение обектът да бъде отдаден с конкурс по Наредбата за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементите на градското обзавеждане на територията на Община Бургас. От 15-ина години фирмата на Златина „Лик – М” е единственият кандидат за позиция номер 7 в Приморски парк, но за изненада в последния възможен момент през декември 2011 г. се явяват конкуренти – „Диза 2011” ЕООД, регистрирана 13 дни преди конкурса с уставен капитал 2 лв., собственост на 31-годишен младеж , и „Вендорс” ЕООД-фирмата, която е разположила кафе автомати из целия град. При отварянето на офертите новорегистрираната „Диза 2011” се ангажира да реализира инвестиция за 15 хил. лв. в обекта и да дари 7001 лв на общината! Втората фирма предлага 16 000лв. Комисията класира първата фирма, но в указания срок тя не внася предложената сума. Общината предлага обекта на втората фирма, но и тя не внася предложената сума. Общината не предлага договор с фирмата на Златина, която е третия кандидат с предложена сума 15 000лв., защото авторите на Наредбата предвидливо са разписали текст, че само първия и втория кандидат се класират! Следва анулиране на конкурса и обявяване на нов, а община Бургас обявява конкурсите по този начин!

Общинарите не поставят изисквания към професионалния опит на кандидатите, няма банкови гранции за участие в конкурса, няма условия за изрядност към НАП, няма ангажираност към социалните проблеми на местната общност! Всеки обещал и внесъл сума (пари с неясен произход и съмнения за данъчно деклариране) може да получи общинска благословия-разрешение да вземе бизнеса на една раковоболна жена! Ако Златина беше наемна работничка, тя щеше да има закрилата на Кодекса на труда и санкции за работодателя при уволнение. Но Златина е собственичка на бизнес и осигурява работни места, тя няма закрила от закони и от общинари!

Има обявен конкурс, до 9 март шест кандидати са подали пликове с предложения. На 13 март е заседавала комисията, която е информирала кандидатите преди да се отворят пликовете, че те „кандидатствали за 15 кв.м площ“! При отварянето на пликовете станало ясно, че кандидатите са предложили суми 50 000лв., 35 000лв., а фирмата на Златина с предложените 10 000лв. ще остане пак извън класирането. Съгласно Наредбата, комисията трябва в 7-дневен срок от заседанието си да публикува протокол с класираните кандидати. Днес е 23 март, 10-тия ден, но протокол няма! Какво се случва в Община Бургас?

Златина не намира сили да съобщи на персонала си, че ще останат без работа по решение на общинската комисия.

В България има Закон за насърчаване на заетостта и милиони се изплащат като помощи на хора с увреждания. В бургаската община прилагат свой, необнародван Закон за ликвидиране бизнеса на хората с увреждания!

Молим за вашата ангажираност и подкрепа за Златина! Споделете тази публикация, коментирайте и бъдете активни – да спрем общинския произвол в Бургас!

За контакти: 0896 819 458- Златина Николова

Вашият коментар

Required fields are marked *.