Проект С РАК ВЪВ ВРЕМЕ НА КРИЗА

Стартира първия Пациентски Информационен Център за онкоболни

| 1 Comment

На 4 февруари,  Световния ден за борба с рака, в Бургас се проведе пресконференция, на която беше представен проекта „Пациентски информационен център“,  финансиран  по Програма за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014г. Основната цел на амбициозния проект е  да осигури информационна среда и умения за търсене и получаване на актуална и разбираема информация за здравни, социални и пациентски права на онкоболните, както и консултиране със медицински специалисти за нови технологии и стратегии за лечение на рака. Създаването на Пациентски информационен център ще помогне на стотици хора с увреждания от онкологични заболявания и техните семейства да получат безплатна, адекватна и навременна информация по въпроси и проблеми, които съпътстват лечението им. Освен с информация за справяне с болестта, пациентите ще бъдат консултирани и ще им се оказва помощ и съдействие при отказано лечение, липсващи лекартсва, грубо отношение и др. ситуации. За целта ще бъде разписана процедура за пациентска медиация за извънсъдебно решаване на спорове и конфликти съгласно Закона за медиацията.

unnamed

В Пациентския информационен център ще се провеждат видеоконферентни дискусии с медицински специалисти, които ще се излъчват в интернет в реално време с възможности за включване на въпроси на пациенти от цялата страна. Първата  видео дискусия ще бъде  на 28 февруари  по темата „Причините за рака и има ли алтернативни лечения. Подходящи психологически методи и средства за справяне с болестта“. Видео дискусиите ще се излъчват чрез USTREAM.TV   платформа и могат да се  гледат  тук

Една от дейностите, заложени в проекта, е обучение на онкоболни пациенти и техни близки  за придобиване на информационна грамотност и умения за ползване на  специфични информационни ресурси  и електронни услуги-справки в здравно досие, осигуровки, стаж, сметки, данъци и др. В Центъра ще се предлагат и услуги по попълване и разпечатване  на  формуляри, дигитализация на пациентска документация на електронни носители-резултати от изследвания, епикризи, протоколи и др.  Консултиране и информиране  на пациенти и техните близки може да се извършва и чрез  интернет – скайп,  фейсбук и  електронна поща. Създаден е Виртуалнен пациентски  информационен център  с мобилна версия,  който ще обслужва  нуждаещи се от информация, независимо от тяхното местоположение и техника – таблет, мобилен телефон, лаптоп или стационарен компютър.

Пациентският център е разкрит в близост до КОЦ – Бургас – бул. “Демокрация“ №104,  в партерно помещение, предоставено от Община Бургас, с изградена рампа за инвалидни колички.

Проектът е на стойност 21 973 евро  и ще се реализира за 9 месеца  от сдружение „Онкоболни и приятели“, което осигурява 10% съфинансиране.

One Comment

  1. Здравейте! Моля за информация.
    Имам 80% инвалидност – рак на гърдата. Имам ТЕЛК и пенсионно решение,
    Освен това имам и куче. Социалните работници ми обясниха, че трябва да подам декларация по местоживеене, за да бъда освободена от годишна такса”Куче”, но в община Лозенец, гр, София, където живея, категорично отказват да приемат декларацията, цитирайки ветеринарният закон. Там е записано, че от такса са освободени само слепите хора. Освен това шефът им заяви, че нямат нищо общо с моята инвалидност и намам никакви облекчения за кучето. Кое е вярно?

Вашият коментар

Required fields are marked *.